Is jouw fiets winterklaar?
De winter sluipt stilletjes het land binnen: de dagen zijn steeds korter en de temperatuur daalt. Maar dat betekent niet dat je jouw elektrische fiets aan de kant hoeft te zetten. Met deze voorzorgsmaatregelen krijgen regen, sneeuw en vrieskou minder vat op jou en je fiets!
1) Controleer de banden
Een goed profiel geeft betere grip. Inspecteer dus je banden. Is de band mooi rond of vervormd? In het laatste geval is het een goed idee om nieuwe banden te bestellen via de Supportfunctie op my.bizbike.be. Ook wanneer je sneetjes in de banden ziet, zijn ze aan vervanging toe.
Daarnaast is de juiste bandenspanning belangrijk. In goede weersomstandigheden ligt de ideale bandenspanning tussen de 4,5 en 5 bar. Op een gladde of een besneeuwde weg is het beter om wat minder lucht in je banden te hebben. Daardoor heb je namelijk meer grip. Dan is de perfecte bandenspanning 4 bar. Om de bandenspanning te meten, gebruik je een fietspomp met barometer.
2) Maak je fiets schoon en smeer ‘m
Als je dan fietst in sneeuw, hagel of regen, blijft er wel eens vuil aan je ketting en andere fietsonderdelen hangen. Laat het niet aankoeken en verwijder het regelmatig. Je fiets heeft er baat bij: een goed onderhouden fiets geniet een langere levensduur en bolt vlotter. Om je fiets schoon te maken, gebruik je best:
- Oude handdoek en spons
- Gieter of emmer
- Ontvetter
- Hard borsteltje
- Kettingolie
Gebruik geen hogedrukreiniger, daarvan gaat de fiets kapot! Giet ook niet overvloedig veel water over de fiets. Tegen een regenbui is hij zeker bestand, maar een stortvloed doet je fiets geen goed! Als je volgende stappen doorloopt, blinkt je fiets als nooit tevoren:
- Spoel het stof en de grootste vuiligheid van je fiets af met lauw water. Daarmee verwijder je makkelijker vet en olie.
- Voor je begint met de fiets te kuisen, verdienen de fietsketting en kettingkast je aandacht: maak beide schoon met ontvetter en een hard borsteltje. Spoel daarna de ketting met wat (warm) water, droog hem met een oude vod en smeer wat kettingolie erop. Overdaad schaadt: gebruik niet te veel kettingolie.
- Nu je ketting ontvet is, poets je het kader van de fiets. Gebruik lauw water en wat afwasmiddel. Begin bij het stuur en werk naar achter. Vergeet de wielen en spaken niet!
- Spoel de zeeprestjes van de fiets en droog je fiets met de handdoek.
- Controleer ook of alle boutjes en moeren nog vastzitten. Als je smeermiddel zoals vaseline aanbrengt, roesten ze minder snel.
Om je fiets functioneel te houden, herhaal je dit proces best elke 500 km.
3) Controleer de lichten en reflectoren
Ook in het donker blijft er verkeer op de weg. Een werkend voor- en achterlicht zijn zeker in de wintermaanden van ongelofelijk belang. Vooraan is een wit licht verplicht, achteraan is een rood (knipper)licht toegestaan. Fluorescerende stroken of kleding zijn ook het overwegen waard: andere weggebruikers zien je veel beter rijden.
4) Laad je batterij maandelijks op
Net als de batterij van je smartphone loopt de batterij van je elektrische fiets sneller leeg als het koud is. Je raakt dus minder ver met een volle batterij in de winter dan in de zomer. Het is dus aangewezen om regelmatig je batterij op te laden. Je batterij helemaal leeg laten lopen is nooit een goed idee, daarvan kan ze ernstig beschadigd raken.
Opladen doe je best binnenshuis bij kamertemperatuur. Ook als je de fiets langere tijd op stal laat, is het belangrijk om de batterij minimaal een keer per maand op te laden.
Is jouw fiets toe aan een onderhoud of herstelling? Of zou je graag aparte fietsonderdelen bestellen? Vraag een interventie of plaats een bestelling via my.bizbike.be.